10 TIPS: Sådan laver du et kedeligt oplæg
Med så meget godt indhold og nyttige værktøjer til rådighed, bliver det nu om dage stadig mere og mere udfordrende at lave en kedelig præsentation. Derfor har jeg sat mig for at finde ud af, hvilke top 10 ingredienser der skal til, for at holde traditionen i live. Og jeg tror, jeg har fundet dem. Her er de.
1. Lav en lang introduktion
Først skal du introducere dig selv. Det er absolut altafgørende, at dit publikum ved alt om dine akademiske rekorder og din professionelle baggrund i detaljer. Beskriv hvilke universiteter, du gik på, og hvor du arbejdede i 2005. Hvis du har selvtillid til det, er du velkommen til at smide en anekdote eller to ind fra dit professionelle liv. Du skal ikke være bange for at dedikere 10-15 minutter af din præsentation til introduktionen, før du går videre med dit emne.
2. Jo mere tekst, desto bedre
Med så meget på sinde, er det meget vigtigt at lægge alt på dine slides. Placer al teksten på dine slides, så dit publikum kan følge, hvad du siger, ord for ord. Kom så mange ord, som det er menneskeligt muligt på hver slides. Det anbefales ikke at bruge billeder, da de fylder for meget og ikke levner meget plads til din tekst.
Hemmeligt tip: Hvis du ønsker at gøre din præsentation ekstra kedelig, så brug punktform med hele sætninger.
3. Du må endelig ikke forberede dig!
Når først alle teksterne er placeret på dine slides, er der ingen grund til at forberede dig på din præsentation. Du stiller dig bare op foran publikum og begynder at læse op fra dine slides. Sørg for at læse alt indholdet højt, så du dækker dit emne grundigt. Du skal ikke bekymre dig om ikke at have styr på rækkefølgen af dine slides. Hvis du ser forvirret ud, giver det bare din præsentation et strejf af ægthed.
4. Brug grafer med tonsvis af data
Skab data-centrerede slides med masser af grafer og tonsvis af data. Det er altafgørende, at du inkluderer alle de data, der har bare den mindste smule med emnet at gøre. Derefter skal du beskrive alle variablerne, akserne og figurerne i detaljer. Vigtigst af alt, du må ikke komme til en konklusion. Lad dit publikum drage deres egne konklusioner.
5. Tal monotont
Tal støt og monotont, så dit publikum kan følge hvert eneste ord, du siger. Kontinuerlig fortælling hjælper dig også til at holde dit publikum i uforstyrret trance. Så husk, du må ikke lade din stemme kommunikere dine følelser, så du ikke forstyrrer dit publikum, og så du for himlens skyld ikke fremmer interaktion!
6. Ignorer dit publikum
Det er af yderste vigtighed at ignorere dit publikum. De er trods alt grunden til, at du har haft en søvnløs nat, og at du nu er så nervøs. Se på dine slides eller på dine notater for at undgå enhver mulig form for øjenkontakt med dit publikum. Vær virkelig forsigtig, for der er altid en eller anden i publikum, der kan have et spørgsmål. I tilfælde af, at nogen vover at stille dig et rystende spørgsmål, skal du bare sige “og hvad mener DU om det?” eller gentag deres spørgsmål, tøv, lav en hmmm lyd, og sig så “ja”.
7. Brug ikke fagter
Hænder kan være rædselsfuldt irriterende, når du præsenterer. De passer ingen steder. Standardproceduren er at gemme dem bag ryggen eller i lommerne. Men vigtigst af alt, må du ikke bruge nogen som helst fagter, så du ikke skræmmer nogen væk.
Hemmeligt tip: Prøv at finde talerstolen og gem dine hænder bag den.
8. Styr ikke selv dine slides, udpeg nogen
Du må ikke selv styre dine slides. Udpeg nogen, der kan styre dem for dig. Bliv enige om verbale signaler, og råb så gennem hele præsentationen: “Næste!” “Spring den her over!” eller “Jeg vil ikke tale om det her i dag.”
9. Bliv ikke færdig til tiden!
Ofte er din præsentation tidsbegrænset. Bare rolig! En smule ekstra tid har aldrig skadet nogen. Tag den ekstra tid, du har brug for, til at gøre din tale færdig og opsummerer din 2-timers præsentation på bare 20 minutter.
10. Glem ikke at inkludere en takke-slide!
Sidst, men ikke mindst, glem ikke at afslutte din præsentation med en takke-slide. I stedet for at placere dine kontaktoplysninger på det sidste slide, skal du indsætte et stort ”Tak!” for at udtrykke din taknemmelighed.
Så hvis du ønsker at skabe og levere dødkedelige præsentationer, følg alle de anførte punkter. Hvis du alligevel ønsker at skåne dit publikum og fortrylle dem med en engagerende tale, så gør præcis det modsatte 😁
Indtil næste gang husk nu at øv din præsentation, og hvis du har brug for hjælp, må du endelig sige til ☺️
Hvem er Kristian Koch?
Kristian Koch er en af Danmarks mest benyttede foredragsholdere og coaches, som hjælper Danmarks største erhvervsfolk og musikere til at formidle troværdige og fængende budskaber.
Kristian Koch hjælper virksomheder med at komme igennem med deres budskaber, når det virkelig gælder. Kristian Kochs ekspertise bygger på over 15 års erfaring med rådgivning af musikere og erhvervsfolk.
Kristian Koch hjælper b.la. Novo Nordisk, LEGO, Boston Consulting Group, Kromann Reumert, Red Bull, The Minds of 99, Benal, DJ Martin Jensen, Phlake, Jada og Hanne Boel.
Ønsker du mere information?
Du er altid mere end velkommen til at ringe på tlf.: +45 61338833. Du kan også udfylde formularen.
Du hører fra mig inden 24 timer.