Sådan laver du en fantastisk festtale – alle husker!
En god festtale kan efterlade lytterne med en enestående oplevelse, som ikke bare giver god energi til festen, men også gør festen mindeværdig. Her kommer 10 gode råd til, hvordan man laver en god tale. Hvis du er typen, som hellere vil vide hvad du ikke skal gøre, kan du læse mit opslag fra sidste uge: Sådan laver du en fantastisk DÅRLIG festtale – alle husker!
Talen må ikke være for lang
En god tale er ikke for lang. Står du festens midtpunkt nært, er en festtale op til 10 minutter passende, ellers vil jeg anbefale, at du holder dig indenfor 3-5 minutter.
Kom til sagen
Nu hvor talen ikke skal være for lang, er det en rigtig god idé, at du kommer til sagen. Hvis man gennemgår værtens liv fra A-Z bliver talen hurtigt kedelig. Som en grundregel er det en rigtig god idé, at fokuserer på maksimum 3 ting eller oplevelser. Her er det vigtigt, at de understøtter, det man føler for personen, og hvad man ønsker personen skal huske fra ens tale.
Du skal ikke holde tilbage
Apropos følelser, så har mange misforstået hvad en god tale er. En god festtale skal ikke være rigid, professionel og upersonlig. Faktisk har alle de bedste taler jeg har set, indeholdt masser af følelser og ofte også en tåre eller to. Det er smukt, menneskeligt og noget der huskes. Jeg ved godt at mange, er bange for at følelserne skal løbe af med dem, fordi de er nervøse – men igen må jeg sige, at det er en misforstået frygt. For når det betyder så meget, at det vil påvirke følelserne, så vil det også betyde meget for modtageren. Og husk – vi er i 2022 – følelser er ikke så skræmmende længere.
Pas på at rammesætningen ikke stjæler fokus
Når du skal til at lave din tale, skal du som udgangspunkt undgå at bygge din tale op omkring en rammefortælling. Det kunne eksempelvis være, at du bygger din tale op omkring årstal, store begivenheder, rim, citater osv. Det skyldes primært at disse festtaler ofte bliver stive og upersonlige. Eksempel på det kunne være. “Du blev født i 1989. Det var et spændende år, hvor bl.a. Muren faldt i Tyskland. Tænk sig at det kun er 30 år siden du blev født, og hvor meget der er sket på de 30 år. 3 år senere i 1992 vandt Danmark i EM og der var du fyldt 3 år. Det var en folkefest for Danmark, og jeg husker stadigvæk dig løbe rundt med flag ude i haven.” Forestil dig så 5-10 minutter på denne måde. Kom til sagen og fortæl hvad personen betyder for dig..
Det handler ikke (kun) om dig
Apropos hvad personen har betydet for dig, så må du for Guds skyld ikke bruge festtalen, til at tale om dig selv. Intet er mere træls end når en taler opbygger talen omkring JEG. Brug hellere os, vi, du, dig, jer osv.
Det handler om os – og de andre
Talen skal være personlig, men undgå at tale for internt, så resten af gæsterne bliver hægtet af. Det er helt fint at tale om fælles oplevelser, men fortæl gerne lige kort hvad oplevelsen handler om, så folk er med.
Skal du bruge humor?
Apropos at være med, så er talen selvfølgelige henvendt til festens hovedperson. Men igen må du godt have resten af gæsterne med i tankerne. Ønsker du at din tale skal være humoristisk, så pas på med for meget ironi og lumre jokes. Måske virker den form for humor fint når I er alene, men i en stor skare, kan det hurtigt blive en smule pinligt.
Det pinlige – sjovt eller ydmygende?
Jeg har ved flere lejligheder, set og hørt om taler, der blev decideret tåkrummende, fordi talerne kom med historier eller anekdoter, der manglede situationsfornemmelse eller var grænseoverskridende. Som grundregel skal du altid have fokus på, om det du siger, får hovedpersonen til at føle sig godt tilpas på dagen. Man må godt lave sjov, men spørg altid dig selv, om din tale er til for din skyld eller for modtagernes skyld.
Stil dig så alle kan se og høre dig
Du skal altid have fokus på personen i centrum, men du skal passe på, at talen ikke bliver en lukket fest. Derfor skal du altid stille dig et sted i rummet, hvor alle kan se og høre dig.
Nervøsitet betyder bare at du er investeret
Vi bliver alle sammen nervøse – og det er helt OK. Du behøver ikke kunne fremvise en helt rolig hånd, for at bevise at du bare har styr på sagerne. Faktisk viser det, at det her betyder noget for dig, hvis din stemme ryster lidt og der kommer et par “øhhm’er” ind her og der. Øv dig på talen, træk vejret og tillad dig selv en tænkepause mens du taler.
Følger du disse ti råd, vil din tale helt sikkert blive meget bedre – og forhåbentligt aldrig glemt. Så skål for dit uvurderlige indslag.
Indtil næste gang husk nu at øv din festtale, og hvis du har brug for hjælp, må du endelig sige til😊
Hvem er Kristian Koch?
Kristian Koch er en af Danmarks mest benyttede foredragsholdere og coaches, som hjælper Danmarks største erhvervsfolk og musikere til at formidle troværdige og fængende budskaber.
Kristian Koch hjælper virksomheder med at komme igennem med deres budskaber, når det virkelig gælder. Kristian Kochs ekspertise bygger på over 15 års erfaring med rådgivning af musikere og erhvervsfolk.
Kristian Koch hjælper b.la. Novo Nordisk, LEGO, Boston Consulting Group, Kromann Reumert, Red Bull, The Minds of 99, Benal, DJ Martin Jensen, Phlake, Jada og Hanne Boel.
Ønsker du mere information?
Du er altid mere end velkommen til at ringe på tlf.: +45 61338833. Du kan også udfylde formularen.
Du hører fra mig inden 24 timer.